16.04.2024

80 години от рождението на Гена Димитрова

„ВЪЗХИТИТЕЛНА И ЗЕМНА”

         В Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен е подредена изложба, посветена на 80-годишнината на великата оперна прима ГЕНА ДИМИТРОВА.

Изключителна оперна артистка с феноменален глас, завършила Българската държавна консерватория, специализирала в Милано. Ненадмината изпълнителка на най – трудните партии за драматично сопрано в света на операта. С невероятен успех гастролира през 70-те години в Европа и Латинска Америка с репертоар на Верди и Пучини. Дебютът й с Джоконда в „Арена ди Верона” през 1980 г. е начало на триумфа й на световната оперна сцена.

Гена Димитрова е нанадмината в света с изпълненията си на Турандот, Абигайле, лейди Макбет, Джоконда. Носителка на редица престижни награди и отличия, сред които „Златен Верди” и „Джакомо Пучини”.

Изкуството на великата оперна певица я издига завинаги на пиедестала на славата.

В изложбата са подредени снимки от живота и музикалния път на певицата. На постери са представени нейните роли и отличия. Включени са както нейни мисли, така и думи за Гена Димитрова от велики изпълнители и режисьори.

Показани са книгите, посветени на оперната певица, и нейни плочи, притежание на Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен.