21.07.2024

Тийн Зона

Отдел Чужди езици проведе литературни, граматични и културологични занимания с три дванадесети класа от СУ „Иван Вазов“ с преподавател по английски език г-жа Бинова.
Чрез интересни презентации учениците се запознаха с литературните творби на Ърнест Хемингуей и Джордж Оруел: „A Farewell to Arms“ и „Animal Farm“. Проведе се оспорвано състезание за артистичен прочит и превод от английски на български на кратки абзаци от представените произведения.
В заниманието „English Grammar Made Easy“ участниците приложиха знанията си по английска граматика при представянето на забавни диалози.
С артистичност, коледен дух и чувство за хумор бяха драматизирани коледните пиеси „Elves on Strike“, „Santa’s Diet“ и „Rudolph’s Problem“.

Отдел Чужди езици проведе културологично интерактивно занимание с осмокласници с разширено изучаване на английски език – ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров“ с преподавател г-жа Костова.

            Учениците се запознаха с коледните традиции и обичаи във Великобритания чрез презентацията  „Magic Christmas“. С желание и изпълнени с коледен дух,те се състезаваха в тематичните игри: „Tinsel Writing“ и „What Christmas Symbol Am I?“.

            Весело, празнично настроение внесохазабавните кръстословици и игрословици, посветени на символите на Коледа.

Денят на Свети Мартин

Отдел Чужди езици проведе културологично занимание на немски език с ученици от ГПЧЕ „Димитър Димов“ – Плевен, с преподавател г-жа Кънчева по повод Деня на Свети Мартин. Деветокласниците се запознаха с историята на празника от специално подготвен филм и изработиха фенери за традиционното шествие. Празнично настроение създаде и песента „Sankt Martin rittdurch Schnee und Wind.

Представени бяха и най-новите постъпления от даренията наРесурсния център на Гьоте Институт – София.

……………………………………………………………………………………………………………………….

На 09.11.2023г. в читалнята на РБ”Хр. Смирненски” се проведе образователен урок със студенти от Педагогически колеж – Плевен, Представената презентация „Пиши правилно” предизвика интерес сред студентите, най-вече сайтовете за правопис и правоговор.

……………………………………………………………………………………………………………

Герои близо до сърцето – защо се привързваме към личности от въображаеми светове

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

В зала Игротека се проведе двуезично литературно занимание на немски и български език „Es war einmal…“/„Имало едно време…“ с деветокласници и десетокласници от ПГПЧЕ Димитър Димов – Плевен с преподаватели г-жа Несторова и г-жа Кънчева.

Учениците драматизираха легендата за Тристан и Изолда. Интерес предизвикаха и най-новите образователни игри от фонда на Гьоте Институт „Sagt das Monster zu der Maus…Denk dir eine Geschichte aus“ и „Wer hat das letzte Wort?“. Участниците съчиниха невероятна история и подредиха кръстословица със забавни изречения.

_____________________________________________________________________________________

На 28.06.2022г. в РБ”Хр. Смирненски” се проведе образователен урок по български език и литература, с учениците от 9 клас на ПГЕХТ”Проф. Асен Златаров”- Плевен, на тема „Българската възрожденска литература”. Представената презентация и изложбата от „Редки и ценни издания” от стария фонд на библиотеката , предизвикаха истински интерес сред тях. Учениците на г-жа Е.Икономова, показаха завидни знания за възрожденската ни литература, а урокът завърши с рецитиране на стихове от Христо Ботев.

____________________________________________________________________________________

„Език мой, враг мой“.

Състезание по български език и литература с ученици от 11 клас на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен, с преподавател г-жа Искра Илиева, на тема „Език мой, враг мой“.Целта на състезанието бе да илюстрира грамотността. Учениците показаха умения по езикова култура и демонстрираха познания върху употребата на диалектни думи, заемки и чуждици.

           

Онлайн обучение