20.06.2024

Световен ден на океаните

Грандиозното океанско почистване “The Ocean Cleanup” на младия иноватор-еколог Боян Слат от Нидерландия набира все по-голяма скорост. Отдел Чужди езици към РБ “Христо Смирненски” – Плевен, в сътрудничество с ПГ по механоелектротехника в Плевен, отбеляза Световния ден на океаните с интерактивно занимание “The Largest Cleanup in History”. То бе посветено на този мащабен световен проект за почистване на океаните от ежегодно изсипваните в тях тонове пластмаса.

Деветокласниците, с преподавател по английски език г-жа Цветанова и преподавател по биология и химия г-жа Паскова, се запознаха с вдъхновяващия пример на младия инженер с балкански корени. От видео презентация учениците научиха за постиженията и трудните моменти на “The Ocean Cleanup” от стартирането му до днес.

В играта “Leaves of Inspiration” младежите съпоставяха кратки текстове на английски и български език, оформяйки свързан разказ за проекта и апликираха разноцветните листа в унисон с имената на отборите си: Wave, Hurricane, and Droplet (Вълна, Ураган и Капчица). Заниманието завърши с играта “Play for the Planet”, в която упражниха и допълниха знания, свързани с екологията на планетата ни.