20.06.2024

Официално бе открит Руския културно-информационен център

На 15-ти май 2021 година, в рамките на Празника на град Плевен, официално бе открит Руския културно-информационен център в Регионална библиотека „Хр. Смирненски”. На тържествената церемония присъства кметът на Плевен Георг Спартански, посланикът на Руската федерация Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова, представители на посолството,  представители на дружество „Русофили” – Плевен, библиотечни работници, журналисти и руски граждани.

Тържеството бе открито от Аня Михова – директор на РБ „Христо Смирненски”.

Замислен като съвременен културно-информационен център за разпространение на руския език, литература, култура и изкуства  той изцяло е изграден с помощта на Фонд „Русский мир” и вече  шести месец функционира в  структурата на регионалната библиотека.

Центърът разполага с  над хиляда тома книги на руски език, с повече от сто филма, периодични издания и други източници на информация. Центърът е оборудван със съвременна техника за комуникация и информация.

В този център при едни отлични условия, всички, които обичта руската литература , филми, музика, песни и руското изкуство, ще могат да намерят това, което ги интересува.