21.07.2024

ИЗЛОЖБИ

________________________________________________________________________________

105 години професионален театър в Плевен

На 17 март 2023 г. във фоайето на Регионална библиотека „Хр. Смирненски” –бе представена изложбата  по повод 105 години професионален театър в Плевен и показва  подбрани афиши и програми от 50-те години до наши дни. Представена е и хроника на театъра от създаването му през 1918 г. до 1946 г, както и   фототипното издание на книгата на основателя на Плевенския театър Александър Гюров – „На превала”.

   В първите си години театърът носи името на Георги Кирков, а от 1997 г. негов патрон става големият поет и драматург – Иван Радоев.

Историята на Театъра започва на 22 февруари 1918 г., когато по инициатива на актьора, режисьор и театрален критик Александър Гюров и с подкрепата на кмета на Плевен Алекси Милев, е учредено Гражданско събрание за основаването на Плевенски градски театър. На 6 февруари 1919 г. се играе първото представление „ КИН” по Александър Дюма, с режисьор Владимир Николов.

Изложбата ще остане  във фоайето на библиотеката до 24 март.

„Завинаги в народната памет”

На 17.02.2023г. в РБ”Хр.Смирненски” – Плевен бе открита изложба „Завинаги в народната памет”, посветена на 150 годишнината от гибелта на Васил Левски. Експозицията е представена в 5 раздела: Васил Левски – живот в дати; Гениален идеолог и организатор на българската национална революция; Дейността на Васил Левски в Плевенския край; Васил Левски в литературата и изкуството; „И някога, и днес, и завинаги…” и включва 150 документа от фонда на библиотеката. Интерес представляват най-старите книги от сбирката ”Редки и ценни издания”, сред които: „Поп Кръстю пред народния съд”(1898г.) на Антон Страшимиров , „Градът Ловеч като център на Българския централен революционен комитет, столица на Васил Левски и роден град на поборника Тодор С. Кирков” (1901г.), „Спомени и очерки из българските революционни движения”(1902 г.), „Дякон Игнатий Васил Иванов Левски”(1924г.), както и тефтерчето на Васил Левски показан както в книжен, така и в електронен вариант. Специално място е отделено на книгите , посветени на Васил Левски в Плевенския край – „Апостолът в Плевенско”, „Завинаги в народната памет” на Деян Белчев, „Родове на основатели на Плевенския революционен комитет и диарбекирски заточеници” и др. Изложени са и произведения на изкуството и литературата сред, които: албумите „Васил Левски. Памет за Апостола”, „Левски – символ и епоха” и романите – „Левски“ на Яна Язова, „Първият след Бога – любовта и смъртта на Васил Левски“ на Неда Антонова, „Апостолът на свободата” на Мерсия Макдермот, „Процесът 1873” на Вера Мутафчиева и др. Могат да се видят и много нови и съвременни изследвания, свързани с живота и дейността на Васил Левски.

БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА МЕЖДУ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ

___________________________________________________________________________________

Георги П. Домусчиев

______________________________________________________________________

„Оклеветеният цар. Истината за последния руски император”.

На 19 октомври в РБ”Хр.Смирненски”  беше открита изложба за последния руски император Николай II  „Оклеветеният цар. Истината за последния руски император”. Изложбата е посветена на 104-та годишнина  от убийството на Император Николай II и неговото семейство.

Експозицията съдържа фотографии на император Николай ІІ и царското семейство, както и снимки от Руската империя от времето на неговото управление.

Фотосите са придружени от специално подбран текст, за да може  изложбата да се превърне в уникален разказ за последното царско семейство от династия Романови и за сложната епоха в Русия, започнала в началото на миналия век. Изложбата ще бъде отворена за посещения до края на месеца октомври 2022 г.

145 години от създаването на Българското опълчение