20.06.2024

Детски свят

На 12 декември по повод наближаващите Коледни празници Детският отдел на РБ”Христо Смирненски” проведе изнесено занимание с децата от II група – ДГ ”Приказен свят” с преподаватели г-жа Илиева и г-жа Величкова.

         Малчуганите изслушаха с интерес приказката „Коледни пожелания”, отговориха остроумно на зададените им тематични гатанки. Проявиха изобретателност при направата на коледните картички и показаха бързина и точност в играта „Събори кулата на снежния човек”.

В зала Игротека Детският отдел проведе коледно занимание „В очакване на Дядо Коледа” с ученици от II “a” клас – ОУ „Йордан Йовков” с преподаватели г-жа Бельовска и г-жа Лалова.

Изненада за децата бе лично адресираното до тях писмо от добрия старец. В него той ги призова да бъдат сръчни при изработването на триизмерни коледни картички и да проявят своите таланти на отлични рецитатори и певци, за да създадат весело настроение.

Малките любознайковци споделиха интересни и малко известни факти за символите на Коледа, надпреварваха се да отгатват гатанките, посветени на зимата, и с въодушевление изтеглиха късметчета от специалната коледна шапка.

На 29 ноември в зала Игротека Детският отдел проведе състезание по български език „Думите имат значение” с шестокласници от ОУ „Валери Петров” с преподавател г-жа Пешева.

Учениците, разделени на три отбора „Омоними”, „Синоними” и „Антоними”, се справиха отлично със заданията, насочени към изучавания материал, показаха умения при използването на справочни издания и определиха лексикалното значение на забавни фразеологични словосъчетания.

………………………………………………………………………………………………………………………………

С искрени усмивки, престорен страх и забава от сърце четвъртокласниците от ОУ „Йордан Йовков“ с преподавател по английски език г-жа Цанкова проведоха интерактивно културологично занимание по повод Хелоуин – „Halloween Symbols Party“.

Децата, маскирани като символите на древния келтски обичай – духчета, вещици, черни котки и чудовища, научиха много за празника и се забавляваха с игрите: „Hot Halloween Hat“ и “ How Many Pumpkin Seeds Are There?“

С ентусиазъм и артистичност участваха в карнавала на символите на Хелоуин като рецитираха тематични стихове на отличен английски език и танцуваха на традиционни детски песни.

След обичая „Trick or Treat“всички участници получиха лакомства, а най-добре представилите се на карнавала символи на Хелоуин -награди от библиотеката – читателски дневници.

___________________________________________________________________________

На 11 юли 2023 г. се проведе поредното интерактивно занимание от Детския летен университет “ STEM предизвикателство за млади биолози и еколози“ с ментор г-жа Тодорова – преподавател по биология. Участниците с интерес се запознаха с необикновения свят на природата и живите организми.

Чрез опитите „Ходеща цветна дъга“, „Чудото на хляба“ и „Сърдечен ритъм“ младите експериментатори проследиха процесите : движение на хранителни сокове; размножаване на дрожди и измерване на сърдечния пулс.

Опитът „Извличане на ДНК от плодове“ провокира любопитството и откривателския дух на децата.

Малките еколози изработиха постери на тема „Моята представа за чиста и замърсена природа“. Най-активните от тях получиха награди получиха награди от библиотеката.

Детска хоротека

На 6 юли се проведе второто модулно занимание – Детска хоротека: „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“ от Детския летен университет „През юли в Игротеката – весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство“.

Ментор на фолклорното занимание бе г-жа Светослава Мишева. Участниците в лятната хоротека се запознаха с българските обичаи и традиционни носии в различните фолклорни области на България. Чрез презентация те научиха много нови и интересни неща и се докоснаха на живо до българските носии от Северняшка, Тракийска и Шопска фолклорна област. По забавен начин те демонстрираха придобитите знания, като се включиха в интерактивната образователна игра: „Аз съм българска национална носия, но познай от коя фолклорна област съм?“.

А какво е хоротека без български хора и ръченици? Децата с желание и интерес се научиха да танцуват Право тракийско хоро и Ръченица. Най-добрите танцьори получиха награди от библиотеката.

Библиотеките като образователна среда

________________________________________________________________________

„Библиотеката – вълшебна врата към приказни светове”

По програма „Бърборанчета в библиотеката” на 9 май Детският отдел проведе заниманието „Библиотеката – вълшебна врата към приказни светове”.

Децата от подготвителни групи – ДГ „Чучулига” посетиха зала „Книгозаемане”, запознаха се с фонда на отдела и с молбата на книгата. С интерес и вълнение изслушаха приказката в стихове на Ангелина Жекова „Горската библиотека”, а чрез игрите „Числова редица” и „Буквички любими” показаха знания за буквите и цифрите.

_________________________________________________________________________

„Ние, приказните герои”

Под надслов „Ние, приказните герои” Детският отдел проведе инициативата „Грешка, точка, запетая – правописът лесен e, аз зная” с второкласници от ОУ „Йордан Йовков”.

Разделени на три отбора – „Пипи”, „Чанга-чунга” и „Лошата дума”, учениците с класен ръководител г-жа Кацарска активно участваха във викторината с приказни герои. Децата разпалено дискутираха поуките от приказките и отлично се справиха с поправянето на грешките от писмото на Пипи.

_______________________________________________________________________

„В закрила на здравето и живота”

На 23 февруари в зала Игротека в библиотеката се проведе първото от поредицата тренировъчни интерактивни обучения „В закрила на здравето и живота” за придобиване на знания и умения при бедствия и аварии. Ментори на заниманието бяха Радостина Колева и Румен Цветков от Българския младежки Червен кръст – Плевен и дългогодишни доброволци на РБ „Хр. Смирненски”.

Бяха разгледани и демонстрирани животозастрашаващи състояния и последващите стъпки за оказване на първа долекарска помощ. Участниците се запознаха с основните правила за готовност и правилно поведение при земетресение. С внимание и желание учениците от СУ “Иван Вазов” с класен ръководител г-жа Китева се включиха в заниманието, като на практика приложиха наученото от менторите.

„Светът на технологиите“

На 25 януари в зала Игротека отдел Чужди езици проведе двуезично интерактивно занимание на немски и български език – „Die Welt der Technologien“ /„Светът на технологиите“.

Седмокласниците от СУ „Иван Вазов” с преподавател г-жа Василева упражниха граматика и лексика, свързана с дигиталния свят чрез игрите “Computerwortschatz” и „Mein Smartphone”. Те с интерес разгледаха най-новите книги и учебни игри на Ресурсния център за немска литература към Гьоте Институт и се запознаха с фонда на отдел Чужди езици.

Националната седмица на четенето

По повод Националната седмица на четенето Детският отдел проведе интерактивни литературни занимания „Безценни мъдрости от любимите приказки” с второкласниците от ОУ „Васил Левски” с класни ръководители г-жа Дочева и г-жа Кръстева.

Децата си припомниха българската народна приказка „Мечката и лошата дума”, отговаряха на тематична викторина и изведоха поуката. Разделени на два отбора – „Мъдрост” и „Поука” – те се включиха в оспорвани езикови и литературни предизвикателства.

____________________________________________________________

„Часът на приказките” 

На 24 ноември 2022 г. в РБ. „Христо Смирненски” се проведе интерактивно занимание на тема „Часът на приказките”  с III и IV група от филиала на  ДГ „Чучулига”. Малчуганите посетиха Детския отдел, запознаха се с многобройните книжки, пълни с приключения и загадки, а в зала „Игротека” ги очакваше есенна приказка за „Децата на Майката Земя”. Те с ентусиазъм отгатваха забавни гатанки и  играха мисловни игри. За финал  поздравиха библиотечните специалисти със стихотворението „Пъстра гостенка” от Симеонка Тихова.

___________________________________________________

„Пъстрите книжки ви идват на гости”

Най-новата програма на Детския отдел – РБ „Христо Смирненски” „Пъстрите книжки ви идват на гости” – подвижна детска библиотека се осъществи в четвърта група в ДГ„Калина” с преподаватели г-жа Сайкова и г-жа Петкова.

Малчуганите с радост и ентусиазъм се включиха активно в интерактивното занимание „Зимна чуднотека”.

Децата се запознаха с героите от „Зимна приказка” от Сергей Козлов, забавляваха се отгатвайки тематични гатанки и се надпреварваха в играта „Направи снежен човек”. Заниманието завърши с весело настроение и дружно хоро.

____________________________________________________________________

На 5 юли от 10:30 часа в зала Игротека РБ „Христо Смирненски” бе открито XIII издание на Детски летен университет 2022 г. През годините той се утвърди като различен и атрактивен начин за популяризиране на библиотеката.Лятната работа с деца „През юли в Игротеката – весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство” привлича стотици деца от Плевен и гости на града, които взимат участие в разнообразните и разноцветни наши летни срещи – интерактивни занимания, театрални работилници, детски парламенти, фолклорни хоротеки, карнавали, чуждоезикови предизвикателства на английски и немски език.С ентусиазъм, желание и професионализъм библиотечните специалисти от отдел Чужди езици и Детски отдел подготвят интересни, забавни и полезни занимания, съвместно с ментори специалисти. Така библиотеката се утвърждава като точното място за четящи деца, осмислящи ползотворно свободното си време с неформално образование, творчество, приключения и забава.Стартът на лятната инициатива бе даден с музикално-поетичен поздрав от млади таланти – приятели на библиотеката. Първото модулно занимание от Детския летен университет бе Арт терапия за деца „Път към себе си и към света” с ментор г-жа Ралица Петрова – ръководител на Арт школа „Таланти”. Арт терапевтичните сесии включваха задачи за внимание, краткосрочна памет, възпроизвеждане и въображение. Участниците пресъздадоха в рисунки своята представа за „Града на бъдещето” и най-активните от тях получиха награди от библиотеката.

–––––––––––––––––-

На 5 юли от 10:30 часа РБ „Христо Смирненски” ще открие XIII издание на Детския летен университет „През юли в Игротеката – весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство”. Целевата група са децата от 8 до 12 години. Заповядайте! Ще бъде интересно, забавно и полезно!

……………………………………………………………………………………………………………………….

Израз на традиционно доброто сътрудничество между отдел Чужди езици и ОЦ КОМЛЕД бе провеждането на заключителните занимания по английски език в зала Игротека на РБ „Христо Смирненски“.Децата от нивата К2 и К3 с преподаватели г-жа Гергова, г-жа Енева и г-жа Панчева си припомниха числата и глаголите с играта „Verbs and Numbers BINGO”, „ходиха на риболов за книги“ с играта “Fishing Library Books”, показаха отлични знания за английските предлози с играта “Preposition Island”.Интерактивните занимания завършиха весело и забавно с песните “Hello my Friend” и “ Dance Monkey”.

„Бърборанчета в библиотеката”

По програма „Бърборанчета в библиотеката” в читалнята на Детски отдел бе проведено online занимание с група „Бърборино”- ДГ „Калина” с преподавател г-жа Сайкова. Малчуганите слушаха с интерес приказката на Атанас Цанков „Коледа в гората”, отговаряха находчиво на забавните гатанки, посветени на зимата, и се включиха в играта „Преброй и свържи”. Под мотото „Коледна чуднотека” Детският отдел проведе online занимание с групите от ДГ „Надежда” – директор г-жа Стефанова. Библиотекарите поздравиха децата с наближаващите празници със стихотворението „Край елхата” от Лъчезар Станчев и приказката „Коледни пожелания” от Миглена Златарева.

135 г. от рождението на Ран Босилек.

В рамките на проекта „Библиотеките като образователна среда” в Арт залата на РБ „Христо Смирненски” се проведе октомврийското издание на Детския читателски клуб под мотото „Сладкодумникът, който ни подари детство в рими”, посветено на 135 г. от рождението на Ран Босилек. С ентусиазъм и артистичност второкласниците – СУ”Иван Вазов” с класен ръководител г-жа Лишкова рецитираха стихове, пяха песни, драматизираха откъс от „Патиланци” и успешно отгатваха литературни загадки от творчеството на любимия автор. Гост на инициативата бе г-жа София Димитрова – зам. директор на СУ „Иван Вазов” и ръководител на проекта.

ИНОВАТИВНА БИБЛИОТЕЧНА ПРАКТИКА: ОНЛАЙН КЛАСНА БИБЛИОТЕКА 2021 г.

„Детската агресия – норми и отклонения“

В рамките на лятната работа с деца „През юли в Игротеката – весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство“ се проведе интерактивно занимание: „Детската агресия – норми и отклонения“ с ментор ст. експерт МВР – Плевен г-жа Мариана Цветкова. По интересен, игрови начин децата бяха запознати с видовете агресия, разрушителното им въздействие и начините за тяхното овладяване. Участниците решаваха казуси, разиграха ситуации на физическа, словесна и психическа агресия. Като ползваха „Колелото за решаване на проблеми”, казаха Стоп на агресията, за да могат да учат, играят и растат заедно.

Детски летен университет в библиотеката

По програмата на Детския летен университет, се проведе интерактивно занимание на тема  „БЧК – посланик за здравето”. Доброволците – Лора Людмилова и Снежана Димитрова, областни координатори на БМЧК – Плевен, представиха историята , мисията и принципите на Червения кръст и Червения полумесец. Децата се включиха в играта „Приятели с водата” и се упражняваха  в различни ситуации за оказване на първа помощ. Всички участници получиха  сертификати по общи знания за Червения кръст/Червения полумесец от името на Областния съвет на БЧК –Плевен.

Детски летен университет: „Лятна празнична обредност”

На 20 юли – Илинден , се проведе интерактивно културологично занимание „Лятна празнична обредност” в рамките на Детския летен университет. Ментор беше г-жа Надя Тодорова – ръководител на Танцова школа „Въртянка“. Участниците се запознаха с обредите, обичаите, песните, танците и традиционната трапеза на летните празници – Еньовден, Петровден и Илинден. Те разиграха ритуала „Наричане за здраве и късмет”. Научиха подробности за видовете билки – къде растат, каква е тяхната магическа лечебна сила и коя билка какво лекува. Всички се насладиха на чудесното изпълнение на песента „Билка“ и танца „По Еньов ден“. Чрез игрите „Лабиринт на билките” и „Здравословно и лечебно – познай коя е тази билка” децата демонстрираха познанията си за свойствата и приложението им.

Детски летен университет: „Забавен немски за деца“

На 13 юли в зала Игротека се проведе поредното интерактивно занимание от Детския летен университет: „Забавен немски за деца“. Участниците се запознаха с фонда и културно-информационната дейност на Ресурсния център за немска литература към Гьоте институт – София при отдел „Чужди езици“ – РБ „Христо Смирненски“ – Плевен. Менторът г-жа Боряна Георгиева с помощта на своите възпитаници от ЕШ „Мечето Теди“- Софи, Марти, Вики и Яна представи основни правила и особености на немския език. Като се забавляваха с многото игрови ситуации, децата се докоснаха до Германия и нейните 16 провинции, научиха по десет нови думи, разучиха и разиграха немска броилка.

„Скаутски приключения“

Интересно, забавно и познавателно за всички участници  бе модулното занимание „Скаутски приключения“ от Детския летен университет при РБ „Христо Смирненски“. Скаутските ръководители г-жа Линка Михова и г-жа Катя Койчева при  клуб „Лъвче“-Плевен с помощта на доброволците Деси, Гери, Боби, Калоян и Петър разказаха и демонстрираха най-важните правила, символи и умения на скаутството. Децата се запознаха със скаутския поздрав, кутията за оцеляване, как се подготвя раница и разпъва палатка. С желание и ентусиазъм участниците се включиха в игрите „Средновековни рицари“, „Счупен скаутски телефон“ и „Начертай фигура с въже“.     

„Аз и светът около мен”

На 6 юли в рамките на Детския летен университет се проведе занимание на тема „Аз и светът около мен” с ментор г-жа Анелия Савчева. Тя запозна децата с историята на природозащитното дело в България и статута на различните видове защитени територии. Участниците изработиха проекти, посветени на природните паркове: Витоша, Персина, Странджа и Русенски Лом. В тях те разкриха красотата и богатствата на българската природа, чието опазване е обща отговорност на всички.

„Арттерапия“

В интерактивното занимание „Арттерапия“ в рамките на лятната работа с деца „През юли в Игротеката – весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство“. менторът г-жа Ралица Петрова провокира децата да събудят творческото си мислене, игрово усещане за цвят и представата за света чрез арттерапевтичните задачи: „В тялото на другия“, „Усети лятото!“ и „Приятелството“.

Да спасим земята!

По повод Световния ден на околната среда – 5 юни, Детският отдел проведе интерактивни занимания в партньорство с третокласниците от ОУ „Д-р Петър Берон” с преподаватели: г-жа Николова, г-жа Цветкова и г-жа Петрова. В презентацията „Да победим замърсяването” се представиха интересни и любопитни факти, свързани с опазването на Земята. Децата взеха активно участие в решаването на тематична кръстословица, а засаждането на дърво бе част от екологичното им възпитание.