28.10.2021

Детски свят

135 г. от рождението на Ран Босилек.

В рамките на проекта „Библиотеките като образователна среда” в Арт залата на РБ „Христо Смирненски” се проведе октомврийското издание на Детския читателски клуб под мотото „Сладкодумникът, който ни подари детство в рими”, посветено на 135 г. от рождението на Ран Босилек. С ентусиазъм и артистичност второкласниците – СУ”Иван Вазов” с класен ръководител г-жа Лишкова рецитираха стихове, пяха песни, драматизираха откъс от „Патиланци” и успешно отгатваха литературни загадки от творчеството на любимия автор. Гост на инициативата бе г-жа София Димитрова – зам. директор на СУ „Иван Вазов” и ръководител на проекта.

ИНОВАТИВНА БИБЛИОТЕЧНА ПРАКТИКА: ОНЛАЙН КЛАСНА БИБЛИОТЕКА 2021 г.

„Детската агресия – норми и отклонения“

В рамките на лятната работа с деца „През юли в Игротеката – весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство“ се проведе интерактивно занимание: „Детската агресия – норми и отклонения“ с ментор ст. експерт МВР – Плевен г-жа Мариана Цветкова. По интересен, игрови начин децата бяха запознати с видовете агресия, разрушителното им въздействие и начините за тяхното овладяване. Участниците решаваха казуси, разиграха ситуации на физическа, словесна и психическа агресия. Като ползваха „Колелото за решаване на проблеми”, казаха Стоп на агресията, за да могат да учат, играят и растат заедно.

Детски летен университет в библиотеката

По програмата на Детския летен университет, се проведе интерактивно занимание на тема  „БЧК – посланик за здравето”. Доброволците – Лора Людмилова и Снежана Димитрова, областни координатори на БМЧК – Плевен, представиха историята , мисията и принципите на Червения кръст и Червения полумесец. Децата се включиха в играта „Приятели с водата” и се упражняваха  в различни ситуации за оказване на първа помощ. Всички участници получиха  сертификати по общи знания за Червения кръст/Червения полумесец от името на Областния съвет на БЧК –Плевен.

Детски летен университет: „Лятна празнична обредност”

На 20 юли – Илинден , се проведе интерактивно културологично занимание „Лятна празнична обредност” в рамките на Детския летен университет. Ментор беше г-жа Надя Тодорова – ръководител на Танцова школа „Въртянка“. Участниците се запознаха с обредите, обичаите, песните, танците и традиционната трапеза на летните празници – Еньовден, Петровден и Илинден. Те разиграха ритуала „Наричане за здраве и късмет”. Научиха подробности за видовете билки – къде растат, каква е тяхната магическа лечебна сила и коя билка какво лекува. Всички се насладиха на чудесното изпълнение на песента „Билка“ и танца „По Еньов ден“. Чрез игрите „Лабиринт на билките” и „Здравословно и лечебно – познай коя е тази билка” децата демонстрираха познанията си за свойствата и приложението им.

Детски летен университет: „Забавен немски за деца“

На 13 юли в зала Игротека се проведе поредното интерактивно занимание от Детския летен университет: „Забавен немски за деца“. Участниците се запознаха с фонда и културно-информационната дейност на Ресурсния център за немска литература към Гьоте институт – София при отдел „Чужди езици“ – РБ „Христо Смирненски“ – Плевен. Менторът г-жа Боряна Георгиева с помощта на своите възпитаници от ЕШ „Мечето Теди“- Софи, Марти, Вики и Яна представи основни правила и особености на немския език. Като се забавляваха с многото игрови ситуации, децата се докоснаха до Германия и нейните 16 провинции, научиха по десет нови думи, разучиха и разиграха немска броилка.

„Скаутски приключения“

Интересно, забавно и познавателно за всички участници  бе модулното занимание „Скаутски приключения“ от Детския летен университет при РБ „Христо Смирненски“. Скаутските ръководители г-жа Линка Михова и г-жа Катя Койчева при  клуб „Лъвче“-Плевен с помощта на доброволците Деси, Гери, Боби, Калоян и Петър разказаха и демонстрираха най-важните правила, символи и умения на скаутството. Децата се запознаха със скаутския поздрав, кутията за оцеляване, как се подготвя раница и разпъва палатка. С желание и ентусиазъм участниците се включиха в игрите „Средновековни рицари“, „Счупен скаутски телефон“ и „Начертай фигура с въже“.     

„Аз и светът около мен”

На 6 юли в рамките на Детския летен университет се проведе занимание на тема „Аз и светът около мен” с ментор г-жа Анелия Савчева. Тя запозна децата с историята на природозащитното дело в България и статута на различните видове защитени територии. Участниците изработиха проекти, посветени на природните паркове: Витоша, Персина, Странджа и Русенски Лом. В тях те разкриха красотата и богатствата на българската природа, чието опазване е обща отговорност на всички.

„Арттерапия“

В интерактивното занимание „Арттерапия“ в рамките на лятната работа с деца „През юли в Игротеката – весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство“. менторът г-жа Ралица Петрова провокира децата да събудят творческото си мислене, игрово усещане за цвят и представата за света чрез арттерапевтичните задачи: „В тялото на другия“, „Усети лятото!“ и „Приятелството“.

Да спасим земята!

По повод Световния ден на околната среда – 5 юни, Детският отдел проведе интерактивни занимания в партньорство с третокласниците от ОУ „Д-р Петър Берон” с преподаватели: г-жа Николова, г-жа Цветкова и г-жа Петрова. В презентацията „Да победим замърсяването” се представиха интересни и любопитни факти, свързани с опазването на Земята. Децата взеха активно участие в решаването на тематична кръстословица, а засаждането на дърво бе част от екологичното им възпитание.