Последни новини

Национален маратон на четенето от 02 до 23 април 2012 г. Програма на инициативите в РБ "Христо Смирненски" – гр. Плевен
02 април – 9.00 ч. Откриване на Маратона на четенето в РБ "Хр. Смирненски". Участват ученици от началните класове на ОУ "Й. Йовков", които ще четат приказки на Ханс Кристиян Андерсен на български език.

По Програма "Глоб@лни библиотеки - България" Регионална библиотека „Хр.Смирненски" организира и провежда практически курсове за начална компютърна грамотност за своите читатели.
От 6 февруари в обучителния център на библиотеката стартира обучение на група желаещи на различна възраст и с различни професии. Групите са по 10 души, а обучението е безплатно. Продължителността му е 10 работни дни по 2 часа дневно. Курсистите ще получат сертификат.
Целта на обучението е все повече читатели да получат знания по ИКТ и да могат да ползват техниката в библиотеката.

Нейно превъзходителство г-жа Тове Скарстейн – посланик на Кралство Норвегия в България подари на читателите на Регионална библиотека "Христо Смирненски" 23 тома книги от норвежки автори, преведени на български език.
Дарението, получено в навечерието на Коледа обогати библиотечната колекция с нови, интересни заглавия художествена литература.

На 3 юни на тържествена церемония в Къща-музей "Христо Г.Данов" в гр. Пловдив библиотеката прие голямата награда за 2011 година в раздел Библиотеки и библиотечно дело "Христо Г.Данов" за която бе номинирана и миналата година. Наградата е учредена от Министерство на културата, Община Пловдив и Центъра на книгата за постижения в областта на книгоиздаването и книгоразпространението в България.

На 11 май - Ден на библиотекаря тази година, бе осветена новата сграда на библиотеката. Целият състав на библиотеката взе участие във водосвет, извършен от свещеник, служител на църквата Света Параскева в Плевен. С пожелание за здраве,успехи и много читатели на християнския празник 11 май Ден на Светите братя Кирил и Методий отец Милен поръси със светена вода всички кътчета на библиотеката.

Последни събития

На 13 декември 2012 г. Проф. Греди Асса и част от екипа на Фонд „13 века България“ гостуваха в Плевен. Повод за визитата бе дарение, което роденият в Плевен творец, направи на плевенски културни институти. Регионална библиотека "Христо Смирненски" получи колекция от 15 рамкирани фотографии от конкурса "Река на толерантността". Освен с фотоси, библиотеката се сдоби и с 40 тома литература, 25 от които от името на Фонд "13 века България" и 15 от личната колекция на проф. Асса. Сред дарените книги е и излязлото съвсем наскоро луксозно издание на „Царството на славяните“ на Мавро Орбини.

На 14 ноември в Арт залата на РБ "Христо Смирненски" се проведе тържество, посветено на 105 години от рождението на любимата детска писателка Астрид Линдгрен.

Бяха обявени отличените творби в Регионалния детски творчески конкурс "Мечти, усмивки и вълшебства" обявен от РБ"Хр.Смирненски". Представените над 400 великолепни рисунки, разкази, приказки, гатанки и стихове на български и английски език, бяха оценени от компетентно жури.

Отличените получиха сертификат и книги, а всички участници и гости на тържеството си припомниха веселите приключения и лудории на Пипи и Емил от драматизациите по "Пипи дългото чорапче" и "Емил от Льонеберя".

Клуб "Приятели на английския" при Езикова школа "Бъчварови" поздрави наградените с песен за Пипи, с авторският текст на английски език написан специално за тържеството.

РБ "Христо Смирненски" отбеляза Хелоуин със страшно – смешно парти "Да се страхоПосмеем заедно".

Ученици от НУ "Патриарх Евтимий" се преобразиха в символите на Хелоуин и игротеката се изпълни с черни котки, духчета и прилепи, вещици с метли и големи чудовища, чудновати тиквени фенери, които питаха: "Номер или лакомство?"

Веселба, празнично настроение, престорен страх и искрени усмивки витаеха по време на конкурса за най - оригинален костюм. Всеки хелоуински символ представи себе си на журито със стихче, посветено на празника, не само на много добър английски, но и със завладяваща артистичност. Награди в духа на Хелоуин осигури библиотеката.

На 18 и 19 октомври 2012 г. в Регионална библиотека "Христо Смирненски" се провежда регионална тематична среща "Обществените библиотеки и медийното пространство". В срещата участват представители на 45 целеви библиотеки от Плевенска област, на местната власт, НПО и Звеното за управление на Програма "Глобални Библиотеки – България".

Срещата бе открита от г-жа Аня Михова – директор на РБ "Хр.Смирненски", а участниците бяха приветствани от зам.кмета по образование, култура и обществен ред на община Плевен г-н Стефан Петков.

Презентация на тема "Иновативни услуги с подкрепата на програмата Глобални библиотеки" направи г-жа Красимира Кънева – регионален мениджър на ЗУП.

Срещата продължава с презентации на:Информационния център на Регионална библиотека,читалищните библиотеки: Д.Дъбник, Белене, Асеново.

Регионална Библиотека "Хр. Смирненски" гр.Плевен

ОБЯВЯВА:

Регионален детски творчески конкурс:
"Мечти, усмивки и вълшебства"

посветен на 105 години от рождението на шведската писателка
АСТРИД ЛИНДГРЕН
Участниците трябва да са на възраст между 7 и 14 години и да представят до 3 творби на български и/или английски език, върху произведения на Астрид Линдгрен. Кандидатите могат да развихрят въображението си в следните категории:
- стихотворение
- приказка
- разказ
- рисунка

Творбите за конкурса, с обозначени на тях: три имена, възраст, училище, адрес и e-mail за контакти, ще се приемат в Детския отдел и Отдела за изучаване на чужди езици на библиотеката или на e-mail: do.library.pl@abv.bg и fldpl@abv.bg

Краен срок – 15.10.2012 г.
На специално тържество, което ще се проведе на 14.11.2012г. ще бъдат наградени отличените творби!

Национална библиотечна седмица 'Библиотеките – паметта на нацията!' 14 - 18 май 2012 г.

За седма поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална библиотечна седмица "Библиотеките – паметта на нацията!", която ще се проведе от 14 до 18 май и ще включва разнообразни инициативи на библиотеките в цялата страната.

Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките като хранилища на книжовното културно наследство на нацията и портали за неговото популяризиране и достъп.

Националната библиотечна седмица се организира от ББИА под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов с подкрепата на фондация "Америка за България" и с партньорството на Гьоте институт България.

Във връзка с националната библиотечна седмица РБ "Хр. Смирненски" – Плевен организира:

  1. Изложба на Старопечатни, редки и ценни книги от фонда на библиотеката, дарение от СОУ "Анастасия Димитрова" – Плевен
  2. Приказен урок "творчеството на Пушкин – свят на мъдрост и красота" – драматизация на приказката "Рибарят и златната рибка" с ученици от ГПЧЕ – Плевен
  3. "Spring Holidays" театрален празник на английски език, посветен на пролетните празници в България с ученици от ОУ "Йордан Йовков" – Плевен
  4. "Ден на отворените врати" на 17 май 2012 г.: От 10.00 и от 14.00 часа читателите ще имат възможност да се запознаят с информационните възможности и електронния каталог на библиотеката, ще могат да разгледат залите и отделите на библиотеката. Ще бъде демонстрирана машината за почистване на книги.

Съвместна инициатива с възпитаници от Училище Европа с преподавател Нели Цветкова в рамките на Националния Маратон на четене

На 11 април в зала "Игротека" на РБ "Христо Смирненски" се проведе съвместна инициатива с възпитаници от Училище Европа с преподавател Нели Цветкова в рамките на Националния Маратон на четене. С много емоции премина състезанието по умението четене с разбиране на текстове на английски език за начина на празнуване на Великден от децата на България, Великобритания и САЩ. Разиграха се езикови игрословици и игри.

Плевенският диригент Алеко Антонов дари на Регионалната библиотека богата колекция от компактдискове

Плевенският диригент Алеко Антонов дари на Регионалната библиотека богата колекция от компактдискове. Те съдържат предимно джаз и по-малка част класическа музика.

Дарението бе представено на "Музикална вечер с колекцията на Алеко Антонов" на 4 април в Арт залата на библиотеката. Присъстващите ценители на музиката се обединиха около идеята да се срещат два пъти месечно тук за да слушат прекрасните изпълнители и споделят преживяното с дарителя на колекцията Алеко Антонов като водещ на музикалните вечери.

Предложена бе програма до края на сезона.(виж тук)

На 18 март 2011 година в Регионална библиотека "Христо Смирненски" – гр. Плевен се проведе семинар за учители по немски език организиран от Гьоте институт на тема "Актуално странознание; Плакатът на Германия или работа по проекти в обучението по нески език". Лектор: Любов Мавродиева - референт за сътрудничество в образованието в Гьоте институт.

Нови книги

Анди Андрюс - Проницателят

Бедност. Пропадащи бракове. Старост. Изгубени надежди. Банкрут. Несигурно бъдеще. Жителите на Ориндж Бийч, Алабама, се сблъскват с всички тези проблеми, захвърлени в самота и безсилие да променят живота си. Но за един стар скитник, благословен с дарбата да вижда онова, което другите пропускат, няма безизходна ситуация. Тайнственият Джоунс обикаля из крайбрежния град и дава помощ на всеки отчаян, посявайки в душите мъдрост и безсмъртна надежда.